viernes, 4 de enero de 2013

EL CATALÀ I EL SEU PAPER EN LA SOCIETAT ACTUAL.


Què penses quan et parlen en català? Et sembla estrany però ho acceptes? La majoria de la població, inclosos els catalanoparlants, contestaria a aquestes preguntes amb cara de pomes agres i dient: "Com que tota la gent del carrer parla castellà jo no vull destacar i que em miren malament, doncs en parle també". Aquesta resposta generalitzada ens ha de fer reflexionar sobre diversos aspectes.

D'una banda, cal que tinguem en compte que el català no és una llengua minoritària, ja que no la parla poca gent, sinó que es tracta d'una llengua minoritzada, o siga, és una llengua que en un determinat context social no té l'ús normal a causa de la influència d'una altra, en aquest cas del castellà.


D'altra banda, hem d'admetre el prejudici lingüístic que hi ha amb el català a la nostra Comunitat Valenciana. Podem definir aquest prejudici com una idea o opinió personal, no científica, preconcebuda, la qual no raonem i a més acceptem i actuem en conseqüència. Malgrat que no ens agrada aquesta situació és la realitat i l'única cosa que podem fer és enfrontar-nos-hi i posar tot de la nostra part perquè això canvie.

A la nostra Comunitat es dóna una situació de prestigi del castellà en detriment del català, vull dir, ací coexisteixen dues llengües però una té més prestigi social que l'altra. Com a conseqüència, s'utilitzen en àmbits d'ús diferents: el castellà a l'àmbit formal i el català a l'àmbit familiar. Aquest fenomen s'anomena diglòssia.

Comptat i debatut la línia a seguir amb aquest tema tan controvertit i polèmic és aconseguir la normalització lingüística per què la llengua catalana puga ser normal en cadascun dels àmbits d'ús de la societat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario